La Unió Anelles de la Flama celebrarà, el diumenge dia 14 de novembre de 2021, el 50è Concurs de Colles Sardanistes i la Final del Campionat de Catalunya. Ho farà recuperant el format habitual de l’acte, a la plaça del Pati de Valls, a partir de les 11.30 h del migdia, amb la cobla Contemporània i amb la ballada de cloenda de la Mulassa de Valls.
En aquesta ocasió, les colles que participaran en la 50a edició del concurs seran la colla Tarragona Dansa, la colla Amunt i Crits, la colla Dansaires del Penedès, la colla Mans Amigues, la colla 9 de Novembre, la colla Bell Esplai, la colla Dintre el Bosc, la colla La Lira Vendrellenca, la colla Toc de Dansa i la colla Continuïtat. Pel que fa a la Final del Campionat de Catalunya, hi prendran part, en la categoria d’Infantils, la colla Petits Tarragona Dansa, la colla Petits Amunt i Crits, la colla Xerinola, la colla Escarlata i la colla Taps. En la categoria d’Alevins, la colla Trapelles, la colla Xamosa i la colla Dimoniets. Pel que fa a la categoria de Juvenils, la colla Nova Tarragona Dansa, la colla Il·lusions, la colla Cabirols, la colla Maig, la colla Montgrí i la colla Brots de Dintre el Bosc.
Dinar de germanor i concert a l’església de Sant Joan
Després de la cloenda i del comiat de les colles, el restaurant El Tast acollirà el dinar de germanor i de celebració de la 50è concurs sardanista. Es tracta d’un acte obert a tots els socis de la UAF i a les persones del món sardanista que han estat vinculades en aquest concurs al llarg de les 50 edicions. Els tiquets es poden comprar, els dies 29 i 30 d’octubre, i 5 i 6 de novembre en l’horari habitual d’obertura del local social de la Unió Anelles de la Flama, al carrer dels Garrofers.
Finalment, la mateixa tarda del diumenge dia 14 de novembre, tindrà lloc a l’església de Sant Joan, a partir de les 18.30 h, el concert commemoratiu del 50è Concurs de Colles Sardanistes. Anirà a càrrec de la prestigiosa Cobla Contemporània, que oferirà un repertori de versions a ritme de sardanes, amb algunes peces d’origen local i d’altres que tindran una clara inspiració en el Seguici Popular vallenc.
50 cartells en homenatge als 50 concursos
El cartell anunciador del 50è Concurs és obra del dissenyador vallenc Edu Vidiella. L’autor, ha generat una sèrie de fins a 50 variants del mateix cartell i cada variant funciona com a homenatge a cada una de les edicions que s’han anat fent del concurs de colles des de 1971 fins a 2021.
La base de tots els cartells és la mateixa. El que genera la sèrie de 50 variants del cartell és l’estampat de fons. Aquest, és una oda a les petjades resultants a l’hora de ballar sardanes. No sols el moment del ball, sinó l’entrada al galop, les pauses abans de començar i fins i tot les possibles imperfeccions que puguin sorgir durant l’actuació. «L’aleatorietat de trames orgàniques i naturals que ens generen les petjades aporta un valor afegit i com a ciutadans, passejant pels carrers de Valls, observarem que les variants del cartell fan d’aquest un element viu com ho són les sardanes» explica Vidiella.
La UAF estrenarà imatge gràfica
Edu Vidiella també és l’autor de la nova imatge gràfica de l’entitat i del logotip commemoratiu del 50è aniversari fundacional que es celebrarà al llarg de l’any 2022. En aquest sentit, el dissabte 13 de novembre a les 19.00 h el local social acollirà la presentació dels nous treballs corporatius i d’un seguit d’elements de marxandatge vinculats amb la UAF que es posaran a disposició dels socis i sòcies.
Tret de sortida als 50 anys de l’entitat
La celebració del 50è Concurs de Colles Sardanistes actuarà com a tret de sortida del 50è aniversari de la Unió Anelles de la Flama. Així, al llarg de 2022, l’entitat té previst dur a terme una programació d’actes extraordinaris que transcorrerà entre les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, la segona quinzena del mes de maig amb els actes centrals en escaure’s la data fundacional, la Festa Major de Sant Joan, la Fira de Santa Úrsula i les festes anuals de la UAF, al desembre.
La Unió Anelles de la Flama va néixer a Valls l’any 1972 com a resultat de la fusió entre tres colles sardanistes i el Foment de la Sardana. Malgrat els entrebancs burocràtics de rigor per l’època, un any més tard s’aconsegueix de firmar els estatuts oficials d’entitat, l’any següent, el 1974, es presenta la Colla Valls, i el 1979 neix la primera colla sardanista infantil de la ciutat: la colla Petits Bell Esplai.
Amb l’inici de la dècada dels anys 80, l’entitat eixampla mires i es disposa a perseguir nous objectius més enllà del món sardanista. I és així com per de les Festes Decennals de 1981 la UAF recupera el ball de la Primera. És a partir d’aquest moment que l’associació inicia la seva segona etapa: la de la recuperació dels elements tradicionals del folklore vallenc, consuetudinàriament molt ric, i que s’havien perdut amb el temps. A partir d’aleshores, doncs, l’entitat passa a estar fortament lligada amb el cicle festiu de la ciutat, amb la participació i organització dels diferents actes de la Festa Major de Valls, la Fira de Santa Úrsula, el Carnaval, el cicle de Nadal o les Festes Decennals, moments en els quals la UAF prendrà un paper cada vegada més rellevant.
Deja una respuesta