La Unió Anelles de la Flama i la Societat de Sant Antoni recuperen la tradicional Rifa del Porquet

amb No hay comentarios

Els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat i una de les celebracions més multitudinàries i espectaculars que se celebren a Catalunya, tindran lloc el 13 i 14 de gener de 2024. Enguany, la Unió Anelles de la Flama reforça la seva presència en la celebració i recupera, conjuntament amb la Societat de Sant Antoni, un dels rituals tradicionals més singulars lligats a aquesta festa de la capital de l’Alt Camp.

Es tracta de la Rifa del Porquet de Sant Antoni, una pràctica documentada a la ciutat i arreu dels Països Catalans al llarg del segle XIX i XX que, com a mínim, va perdurar a Valls fins a meitats del segle passat. Amb la represa l’any 1980 dels Tres Tombs, la rifa es va recuperar durant uns anys, però aquest ritual va acabar caient en l’oblit a principis dels anys noranta.

El projecte de recuperació, ara impulsat conjuntament per la Unió Anelles de la Flama i la Societat de Sant Antoni, permetrà recuperar, a partir de 2024, el costum d’arrels històriques i agrícoles lligat a les celebracions de Sant Antoni i Carnaval. En aquest sentit, el dissabte dia 13 al migdia, vigília de Sant Antoni a Valls, la comitiva del porquet sortirà al punt del migdia pel centre històric de la ciutat, en la tradicional venda de butlletes per a la rifa, amb l’acompanyament d’una formació de música tradicional. També s’integrarà en la comitiva dels Tres Tombs del diumenge, repetint la venda de butlletes al públic. A més, la posada en escena s’actualitza i s’adapta a la normativa vigent. Per aquest motiu, el carro no comptarà amb un animal viu, sinó que el tradicional porc se substituirà per un animal d’escultura, d’estil realista i amb les dimensions d’un porc natural que es col·locarà damunt del carro que històricament el passejava.

Pel que fa a la rifa, tindrà tres premis, cadascun dels quals comptarà amb un lot de productes derivats del porc, embotits i un val monetari per gastar a les diferents carnisseries i xarcuteries de Valls. El sorteig i la proclamació dels guanyadors es farà el Dimarts de Carnaval al vespre, a la seu social de la Unió Anelles de la Flama. Es tracta del dia en què històricament s’havia fet la rifa a Valls, vinculant d’aquesta manera dues de les festes més emblemàtiques del calendari festiu de la ciutat.

 

La Unió Anelles de la Flama, cada vegada més present al cicle festiu vallenc

L’any 1981, la UAF va iniciar el seu camí en la recuperació del seguici històric de la ciutat, a partir de les documentacions i els materials que han arribat als nostres dies. Aquest projecte iniciat fa més de quaranta anys li ha conferit un paper cabdal en la configuració de les festes patronals (Festa Major de Sant Joan, Fira de Santa Úrsula i Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela), tal com les coneixem avui en dia.

Tanmateix, des de fa més d’una dècada, l’entitat ha ampliat el seu camp d’acció i ja és present en la majoria de festes del calendari vallenc. La UAF ha obert noves línies de treball per seguir fent créixer el patrimoni festiu de Valls a partir de la recuperació d’expressions folklòriques desaparegudes.

D’aquesta manera, l’any 2016 va engegar el projecte de Carnaval amb la reaparició del personatge del Moixó Foguer i la creació d’una imatgeria festiva pròpia d’aquesta festa. L’any 2019 es va sumar a la iniciativa de confeccionar una catifa de flors en la festa de Corpus. El 2020, en plena pandèmia, va recuperar l’antic costum de penjar una neulada a l’església de Sant Joan Baptista durant el cicle nadalenc, en el qual ja participava amb els Nans de la Ciutat en l’acte d’encesa de l’enllumenat i amb el grup de timbalers a la cavalcada dels Reis d’Orient. A més, també ha impulsat o participat en iniciatives com la lectura del conte de la Geganta de la Vella Quaresma als escolars de Valls, l’anada dels gegantons a Picamoixons per Sant Josep o la despertada dels dracs en la diada de Sant Jordi.

L’acord de la Unió Anelles de la Flama amb la Societat de Sant Antoni per recuperar la Rifa del Porquet referma l’aposta de l’entitat de seguir explorant nous horitzons i la consolida com un referent dins l’àmbit tradicional, no només a Valls sinó al conjunt del país.

Rifa del Porquet de Sant Antoni - Valls

 

 

 

Comparteix

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *