La Mulassa de Carnaval

Després d’incorporar les paròdies de les figures més solemnes del Seguici Cerimonial de Valls, l’Àliga i els Gegants, a la comparsa de Carnaval de la Unió Anelles de la Flama va arribar el torn d’un dels elements més divertits i esbojarrats de la imatgeria festiva local: la Mulassa.

La participació d’una mulassa a les festes del Carnaval de Valls no és nova, ja que ja trobem documentada la seva presència molts anys enrere. En aquest cas, es tracta d’un element de nova creació que pretén caricaturitzar els trets físics i de personalitat que se li han atorgat a la Mulassa de Valls. A l’hora de decidir per on es volia tirar per satiritzar una figura que, per si sola, ja és animada i caricaturesca, es va decidir recuperar l’esperit i el caràcter singular de què gaudeix la bèstia que mostrava a les tires còmiques i cartes satíriques que es publicaven sobre la Mulassa a la revista Sempre.

Així doncs, la Mulassa del Carnaval va de gala, com la gran senyora que és. Duu els ulls i els llavis pintats, llueix una llarga cabellera rossa, vesteix un delicat vestit rosa amb treballs de passamaneria i puntes, un domàs lila amb un brodat de l’escut de Valls i al cap una pinta amb el relleu dels campanar del Convent del Carme i de l’església arxiprestal de Sant Joan, que sosté una mantellina molt fina. També va enjoiada de dalt a baix: duu unes sofisticades arracades de diamants, el coll cobert amb una pell i una agulla amb un diamant ben gros, dos collarets de perles amb els noms dels parçoners escrits i la cua tota engalanada. També cal destacar que els seus balladors també van vestits elegantment per anar en sintonia amb la bèstia.

La Mulassa del Carnaval es va estrenar el Dijous Gras de l’any 2019 i surt a ballar pels carrers de la ciutat, juntament amb l’Àliga Plomada i els Gegants de Carnaval, cada Dijous Gras a l’Arribo del rei Carnestoltes i cada dissabte de Carnaval on participa a la Rua amb la resta de la comparsa de l’entitat. Va acompanyada d’una formació musical molt animada i, així com la música del seu ball és el mateix que el de la seva homònima, la coreografia canvia.

La seva construcció va anar a càrrec de Lluís Musté i el seu vestit va ser confeccionat pel grup de modistes de la UAF.

 

Descobreix com es va construir la Mulassa de Carnaval de Valls:

 

Comparteix