El ball de Cavallets

El ball de Cavallets es troba documentat a Valls, almenys des de 1712, i al llarg del segle XVIII es fa habitual la seva presència al carrer, apareixent referències sobretot en les festes extraordinàries de la ciutat. El mossèn Eusebi Ribas va anotar referent a la mateixa professó de 1712, que hi va prendre part «el Ball dels Cavallers, ben posats ab moltes prendes y bones robes», la qual ens deixa constància de l’esplendor dels vestits que lluïa aquest ball. Atesa la precarietat en l’existència de materials documentals, el punt de partida utilitzat per a la reintroducció del ball han estat les referències geogràfiques més properes que s’han localitzat a dia d’avui: les del ball de Cavallets de Figuerola del Camp, el qual va actuar fins a l’any 1899.

Estrena del ball de Cavallets de Valls

Aquest ball va ser recuperat per la Unió Anelles de la Flama en el marc de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1, coincidint també en l’any del 50è aniversari de la fundació de l’entitat.

Es compon de deu balladors, cinc del bàndol cristià, liderat per Sant Jaume el Major, i cinc del bàndol morisc, liderat per un dimoni botarga, personatge característic que acompanya les danses festives dels seguicis del Camp de Tarragona. Tant la música com la coreografia, com és habitual en aquest tipus de ball, evoquen a l’enfrontament bèl·lic entre les dues faccions. La seva estructura consta d’una presentació dels dos bàndols, l’enfrontament armat, la irrupció del Sant, la lluita amb el dimoni i la victòria final del bé sobre el mal.

Els cavalls van ser construïts per Lluís Musté, el disseny de la indumentària va anar a càrrec del prestigiós figurinista Pau Fernández i la característica música que l’acompanya va ser obra de Francesc Bofarull. El ball fou apadrinat pel ball de turcs i cavallets de Tarragona i el conjunt format pel ball dels cavallets, els gegants i la mulassa de Sant Feliu de Pallerols.

Forma part de les sortides rituals del Seguici Cerimonial de la ciutat per la Festa Major de Sant Joan i per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada deu anys. Tanmateix, donat el seu vincle amb Figuerola del Camp, cada any participa en la professó de Sant Jaume, el cap de setmana més proper al 25 de juliol.

Comparteix