L'Ós i els Trabucaires

Les primeres referències documentals es troben el mes de maig de 1764, en una crònica on es relata la sortida extraordinària dels diversos balls i elements festius per acompanyar el retorn de la Mare de Déu del Lledó al seu santuari, amb motiu de la festa d’acció de gràcies que la ciutat dedicà a la Sant Imatge, arran de la seva intercessió en unes rogatives per la pluja.

L'Ós i els Trabucaires

La recuperació d'aquesta peça és per la Festa Major de Sant Joan de 1999, i es féu amb cartró i fibra de vidre, a càrrec de Lluís Musté i altres membres de la UAF. Les dimensions són 1,60 m de llargada, 1,10 d’amplada i 3,40 d’alçada, amb 65 kg de pes. És acompanyat per uns trabucaires, de nova tradició, amb armes d'avantcàrrega. És una figura zoomòrfica poc habitual a Catalunya que es podria vincular, a Valls, amb el patronatge de Santa Úrsula, la «petita óssa». L'any 2010 l'Ós de Valls va presentar una nova imatge que, mantenint els trets característics i la seva estructura, en millorà aspectes tècnics i la imatge estètica.

L'Ós i els Trabucaires

 

El ball que escenifica l'Ós de Valls té coreografia de Lluís Musté i compta amb una música composta per Francesc Bofarull. El ball representa una escena de cacera que comença amb un toc de trompa solitari i en què, ben a poc a poc, els trabucaires van envoltant l'animal, i quan el tenen encerclat del tot, disparen alhora els seus trabucs per matar-lo, espetecs que coincideixen amb el final de la melodia.

Ós i Trabucaires UAF

 

 

L’Ós de Valls participa en les sortides del Seguici Cerimonial de la ciutat en les Completes, l’anada i la sortida d’ofici, el Tomb del Poble i els xiquets li lliuren els xumets el primer dia de la Festa Major. També participa en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada 10 anys. Tanmateix, al llarg de l’any, l’Ós o els trabucaires poden realitzar diverses sortides arreu del territori, en festes patronals que es distingeixen per la seva significació, el caràcter tradicional i la qualitat.

Comparteix