El ball de la Primera

La primera referència documental d’aquest ball és per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 1881. Esdevé l'única dansa exclusiva de la ciutat malgrat que també hi ha notícies antigues de l'existència d'un ball de la Primera a Bràfim. La melodia tradicional fou arranjada durant el 1981 que també va ser l'any de la seva recuperació, després de 20 anys de no ballar-se.

El Ball de la Primera

En les cercaviles hi participen 12 balladors i és acompanyat per les gralles i el timbal. És una dansa destinada als xiquets, que esdevé el punt de partida, la primera dansa, per accedir a ballar el ball de la Moixiganga.

El ball de la Primera de Valls forma part de les sortides rituals del Seguici Cerimonial de la ciutat en les Completes, l’anada i la sortida d’ofici i el Tomb del Poble. També participa en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada 10 anys. Tanmateix, al llarg de l’any, aquest ball vallenc pot realitzar diverses sortides arreu del territori, en festes patronals que es distingeixen per la seva significació, el caràcter tradicional i la qualitat.

El Ball de la Primera

Comparteix