El Gegant del Calçot

El Gegant del Calçot de Valls no gaudeix de cap mena de tradició documentada a la ciutat. És l’emblema i mascota de la Gran Festa de la Calçotada, que es duu a terme el darrer diumenge de gener a Valls i actua com un element més de promoció d’aquesta celebració. La seva estrena es va produir el 29 de gener de 1989, durant la festa d’aquell any.

Gegant del Calçot

Es va fer amb la concepció que inventar un element com un calçot gegant només ho podia fer la ciutat bressol d’aquest plat tan característic, i que no hi havia cap mena de perill en la tradició popular d’un personatge d’aquesta mena, totalment fill de la imaginació. No obstant això, avui dia són moltes les poblacions que tenen gegants d’aquesta mena, fins al punt que l’any en què se celebrava el desè aniversari del gegant es va fer una trobada d’elements festius vegetals, en què participaren les figures com la Ceba de Sabadell, els Ceps de Sant Sadurní d’Anoia...

Aquest gegant del Calçot pesa 60 quilos, fa 4 metres d’alçada i el fa ballar una persona, que hi veu a través de la reixa on hi ha l’escut de Valls. La música del ball d’aquesta figura és una creació de Roser Olivé, i s’interpreta amb flabiol i tamborino; aquesta melodia, precisament, va suposar la recuperació de dos instruments tradicionals en les festes de carrer de Valls. Els passos del ball són simples, amb una coreografia poc acotada obra de Lluís Musté.

Comparteix