Els Nans de la Ciutat

A Valls, a banda de les figures de bestiari recuperades per la Unió Anelles de la Flama a partir de 1985, ja hi havia altres elements de titularitat municipal que participaven en les festes patronals de la ciutat i que no se n’havia perdut la tradició. Es tracta de l’Àliga, els Gegants i els Nans; de mica en mica, l’entitat s’ha anat fent càrrec d’aquestes peces.

Els Nans de la ciutat

 

Existeix documentació que fixa l'existència dels nans, almenys, des del 1854. Els actuals daten de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 1951, construïts a El Ingenio, de Barcelona. Si bé no tenen noms, han estat batejats segons l'ofici que representen: els Armats, els Regidors, l’Alcalde, la Jaia, la Dona de l’Ullet, el Barret Verd, el Sabater, el Català, la Noia Maca i l’Arlequí. Van ser restaurats el 1981 i novament el 2007, aquesta darrera vegada pel terrassenc Jordi Grau.

Durant la Festa Major de 2015, amb motiu del 65è aniversari de les figures, la ciutat regalà als Nans un nou ball, compost per Francesc Sans amb coreografia de Lluís Musté.

Els Nans de la Ciutat de Valls

Els Nans de la Ciutat participen en les sortides del Seguici Cerimonial en la Festa Major de Sant Joan en les Completes, l’anada i la sortida d’ofici i el Tomb del Poble. També participen en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada 10 anys. Tanmateix, és poc habitual que aquestes figures surtin fora de la població, ja que el tarannà dels Nans està regit per un protocol que marca les sortides i el desenvolupament natural del caràcter d’aquests elements festius.

Comparteix