El Bou Tradicional

A Valls el bou és documentat des de l'any 1764, en una crònica on es relata la sortida extraordinària dels diversos balls i elements festius per acompanyar el retorn de la Mare de Déu del Lledó al seu santuari, amb motiu de la festa d’acció de gràcies que la ciutat dedicà a la Santa Imatge, arran de la seva intercessió en unes rogatives per la pluja. En altres localitats havia estat vinculat a l'entremès de Betlem en què tenia un rol positiu, ja que segons la veu popular donava escalfor al nen Jesús.

El Bou Tradicional

El Bou va ser recuperat el 2012, amb motiu del 40è aniversari de la Unió Anelles de la Flama. El Bou Tradicional de Valls porta foc pirotècnic en els correfocs en què participa. La peça i la coreografia són obra del vallenc Lluís Musté, i la música va ser composta per Francesc Bofarull.

El Bou Tradicional

Aquesta figura festiva participa en les sortides del Seguici Cerimonial de la ciutat, en les Completes, l’anada i la sortida d’ofici, el Tomb del Poble i forma part dels correfocs de Sant Joan i Santa Úrsula. També participa en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada 10 anys. Tanmateix, al llarg de l’any, el bou pot realitzar diverses sortides arreu del territori, en festes patronals que es distingeixen per la seva significació, el caràcter tradicional i la qualitat.

El Bou Tradicional

Comparteix