L'Ós petit

Per la Festa Major de 2008 s’estrena l’Ós petit de Valls, aprofitant el bon moment de canalla amb què compta l’entitat, la qual se sent profundament atreta pel bestiari. Al contrari del que succeeix amb el Drac, la Mulassa o l’Àliga, l’Ós petit no és una versió de la figura gran, sinó que té unes característiques ben diferents.

L'Ós petit de Valls

La figura pesa 19 kg i fa 1,70 m d’alçada, 1,20 m de llargada i 0,95 m d’amplada; ha estat construït en la seva totalitat per Lluís Musté i el porta un sol xiquet o xiqueta. La construcció d’aquest element va tindre en compte que el portador pugui disposar d’una major llibertat de moviments, la qual cosa repercuteix en l’Ós, que transmet una parença menys estàtica. Alhora, com a element diferenciat respecte al gran, els portadors de l’Ós petit van vestits amb una indumentària diferent i porten tires de roba que es confonen amb les tires de pell que porta penjades l’animal.

La sortida per excel·lència de l’Ós petit, juntament amb el bestiari i les danses infantils de la ciutat, és durant el Tomet del Poble, una cercavila que versiona, en petit, el Seguici Cerimonial de Valls. La figura balla el mateix ball que la seva homònima al so de la música que caracteritza l’Ós gran, per al seu costat, en comptes dels trabucaires, hi ha uns dansaires que executen el ball.  A banda de salvar una prohibició legislativa, ja que cal ser major d’edat i tenir permís d’armes per ser trabucaire, la idea d’aquest ball es sustenta en el fet que el cadell d’ós no és feréstec, sinó que vol jugar i, per tant, no se l’ha de matar.

L'Ós petit de Valls

Comparteix