Les Sardanes

Amb la celebració del I Concurs Nacional de Colles Sardanistes de Valls, que va tenir lloc el 28 de maig de 1972 i que des de llavors se celebra anualment a la ciutat, la Unió Anelles de la Flama es presentava en societat com la unió de tres colles sardanistes i del Foment de la Sardana. El nom de l’entitat responia a la unificació de diverses rotllanes (concretament tres: Petits Vallencs, Rebrots de Joventut i Dansaires de l’Alt Camp, totes tres colles representades al Campionat de Catalunya) que estaven lligades íntimament per l’element característic de la flama, a les quals s’hi afegeix l’Obra de Divulgació Musical Foment de la Sardana. Comença aleshores una trajectòria que havia de ser llarga i fructífera, tant en el vessant sardanista com en tot allò que fa referència a la cultura de casa nostra.

Colla Bell Esplai

El 1979 es crea la segona colla infantil, la Petits Bell Esplai, la qual agafa el nom d’una colla que havia existit a Valls durant la dècada dels anys cinquanta del segle passat. Aquesta colla, l’any 1984 passa a categoria juvenil, perquè els seus integrants s’han anat fent grans a base de ballar sardanes, i es modifica el nom per quedar-se en Bell Esplai, amb la qual cosa es crea la sisena colla. La segona etapa de la colla Bell Esplai, iniciada l’any 1988, és la que ha donat els resultats més espectaculars per a l’entitat quant al vessant competitiu: la colla va alçar trofeu de campiona de Catalunya el 1995, 1996 i 1997 en la categoria Juvenil, i el 1991 en la categoria d’Infantil. De fet, la Bell Esplai és actualment l’única colla sardanista activa a l’entitat, amb aparicions esporàdiques.

A finals dels anys 70 del segle XX, la Colla Valls va situar-se en l’epicentre de l’entitat en el nou impuls i canvi de mentalitat que patí l’associació, amb l’exploració de l’àmbit de la recuperació i reintroducció de la imatgeria festiva i les danses patrimonials del Seguici Cerimonial de la ciutat, l’adquisició d’uns terrenys i la construcció del nou local social de la UAF, etc.

L’any 1989 neix la colla Petits Albada, en què s’integren els sardanistes infantils formats en els cursets, ja que els Petits Bell Esplai no els podien absorbir tots. Posteriorment, en la seva etapa juvenil va passar a anomenar-se Jove Albada.

Finalment, una de les darreres aportacions que ha fet la Unió Anelles de la Flama al complex entramat de colles sardanistes ha estat la colla Albada, l’any 1986, formada per balladors veterans, els mateixos pares dels balladors de les colles infantils.

En l’actualitat, l’activitat sardanista principal de la Unió Anelles de la Flama es basa en l’ensenyament setmanal de ballar sardanes al local social i en l’organització de la Final del Campionat de Colles Sardanistes de Catalunya en les categories d’Infantil,
Juvenil i Alevins.

Comparteix