El ball de Diables

Aquest entremès de la lluita del bé i del mal té els seus orígens a l'Edat Mitjana. Així, el personatge de Sant Miquel, que era l'etern lluitador contra els diables ja és documentat des del 1400, mentre que el conjunt del ball es remunta si més no al 1803 amb motiu de les festes del tretzenari del Convent de Sant Francesc. Va ser recuperat en el marc de la Festa Major de Sant Joan de 1985.

El Ball de Diables de Valls

El ball de diables de Valls està format per una trentena de membres que es reparteixen els papers de l'auca. En aquest sentit, a banda dels diables pròpiament dits, cal parlar de Llucifer, de la Diablessa i de l'Abanderat. La indumentària dels diables és de color vermell, amb uns pantalons i una casaca amb caputxa i dues banyetes, amb decoracions en forma de figures malèfiques aplicades de color negre. La Diablessa porta faldilles i calces llargues i un barret de palla cobert de roba, amb picarols, i té la funció de repartir el foc entre els diables i donar-lo a Llucifer. Finalment, el cap dels diables, Llucifer, es distingeix de la resta pel seu vestuari totalment negre amb figures del mal en vermell i per un gran barret de copa.

El Ball de Diables de Valls

La música del ball de Diables és executada amb timbals. Amb la recuperació moderna també s'ha incorporat una peça innovadora que s'executa en el moment de l’escenificació del ball parlat per Sant Joan i per Santa Úrsula, moment en què l'Arcàngel Sant Miquel apareix al final de l’escenificació. Aquesta peça és tocada amb gralles i va ser composta per Francesc Sans. Des de la seva recuperació, els diables actuen a Valls per la Festa Major de Sant Joan, en les sortides rituals del Seguici Cerimonial i en el correfoc, i per Santa Úrsula, amb l’escenificació del ball parlat com a moment àlgid. També participa en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada 10 anys.

El Ball de Diables de Valls

Comparteix