Tot a punt per a l’anada del Lladrefaves a Picamoixons per Sant Josep

amb No hi ha comentaris

El proper dissabte 17 de març, avantvigília de Sant Josep, el gegant negre de Valls conegut amb el nom de Lladrefaves renovarà el compromís centenari de visitar Picamoixons per la festa de Sant Josep.

Des de l’organització us convidem, un any més, a acompanyar els gegantons de Valls en la tradicional anada a peu fins a la població, fent una simple inscripció en aquest formulari: https://docs.google.com/forms.

Horari i recorregut

La sortida està prevista des de la plaça del Blat a les 9 del matí, passant pel carrer de l’Església, el Portal Nou, la baixada carrer Portal Nou, el carrer de l’Alt Camp, de la Vall d’Aran, avinguda de les Comarques i camí dels Boscos. A les 11, aproximadament, s’arribarà a Picamoixons pel camí del Cementiri i es passarà pel carrer Major fins a la baixada santa Úrsula i plaça santa Úrsula, on hi haurà l’esmorzar popular i les ballades finals.

La tradició

Aquesta tradició del gegantó Lladrefaves d’anar caminant a Picamoixons en representació de Valls amb motiu de la Festa Major de Sant Josep, està documentada des de fa segles, i es va recuperar fa anys de la mà de la Unió Anelles de la Flama, l’EMD de Picamoixons, i anualment compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls. De fet, l’origen del nom del gegant negre de Valls el trobem en una d’aquestes anades i vingudes pels camins que enllacen les dues poblacions.

Segons conta el folklorista Joan Amades, en una festa de Sant Josep, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades. Els portadors del gegant, però, es negaren a ballar al·legant el cansament de la jornada i les autoritats presents obligaren a dits individus a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta van començar a caure tavelles de fava de les faixes dels geganters. Resulta que anant cap a Picamoixons els geganters s’havien entretingut a anar agafant faves dels camps.

A la tarda, en el marc de la cercavila de la Festa Major picamoixonenca, tindrà lloc la presentació i estrena de la Gegantona petita, feta en versió reduïda, a imatge i semblança de la Gegantona negra de Valls. La nova peça infantil està pensada per ser la parella del Lladrefaves petit de Picamoixons, estrenat per Sant Josep de l’any passat.

Anima’t a acompanyar-nos!

Per inscripcions: https://docs.google.com/forms

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *