Mare de Déu de la Candela 2021

amb No hay comentarios

Malgrat que les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021s’han posposat a causa de la pandèmia de la Covid-19, la Unió Anelles de la Flama no vol renunciar a l’esperit candeler efervescent que la ciutat de Valls viu els anys acabats en 1. Així, del 29 de gener al 7 de febrer, els dies que s’hauria dut a terme la programació del desenari, l’entitat ha previst un seguit d’actes i accions per viure, ni que sigui d’una manera simbòlica, la festa vallenca més emblemàtica de totes, i que enguany serà ben diferent i especial a causa de la situació epidemiològica.

La cultura popular a ritme de Decennals

La cultura popular vallenca s’ha anat modelant al voltant de les festes grans comunitàries i ha anat creixent, canviant i adaptant-se als ritmes de cada temps. En aquest sentit, cadascuna de les Festes Decennals passades és una instantània ben fidel del batec de la ciutat, i això queda palès en els actes de carrer, potser de manera més evident que en cap altre àmbit. Per aquest motiu, durant els 10 dies que havien de celebrar-se les Decennals 2021, a través de les xarxes socials de la UAF es reviuran alguns dels moments més remarcables de la cultura popular candelera. Des dels fets més recordats fins als aspectes més desconeguts de les danses i imatgeria del Seguici Cerimonial, el seu paper en les diverses Decennals i l’empremta que deixa cada Candela en la memòria festiva vallenca. Així, de 10 en 10 i de festa en festa, l’entitat convida els vallencs a agafar impuls fins a les properes Festes Decennals.

Una Moixiganga segura

Per altra banda, una de les cites tradicionals de la festa de la Mare de Déu de la Candela és la representació completa del ball de la Moixiganga de Valls a l’interior de l’església de Sant Joan com a preludi a l’ofici solemne del 2 de febrer. Enguany, com que la logística d’aquest matí és complexa a causa de l’aforament limitat i de les diverses eucaristies que se celebraran, la Unió Anelles de la Flama, conjuntament amb la parròquia, ha decidit traslladar l’escenificació a la vigília, l’1 de febrer, a les 17.30 h de la tarda, seguint el model de les Festes Decennals de 2011.

Des de l’entitat es vol destacar que per a l’acte, es seguiran totes les mesures de prevenció i d’higiene necessàries i, en concret, la UAF ha establert un protocol per a dur a terme la representació d’una manera segura per tal de preservar la salut dels balladors i del públic assistent. Així, s’han adaptat les diverses figures del ball i s’ha reduït el nombre de balladors, que passa de 24 persones a 16. Alhora, cada component de la colla farà ús del gel hidroalcohòlic i durà mascareta durant tot l’acte. L’aforament de la nau serà del 30% i es diferenciarà l’accés dels balladors i l’espai d’actuació de la zona del públic. Pel que fa a les persones que vulguin assistir a la representació, hi haurà control d’accés a l’entrada i a les localitats s’haurà de mantenir la distància de seguretat prevista en la normativa del Procicat. Alhora, tant a l’assaig previ del 30 de gener com a la representació de l’1 de febrer, una empresa acreditada contractada per l’entitat farà una prova de detecció de la Covid-19 a cadascun dels balladors de la Moixiganga, que obtindran la corresponent certificació mèdica.

El local social, engalanat

Per últim, seguint la crida que ha fet la Comissió d’Actes Religiosos durant aquests dies, el local social de la Unió Anelles de la Flama, situat entre la carretera de
Montblanc i el carrer Garrofers, lluirà engalanat amb els típics domassos blaus i unes lluminàries extraordinàries per commemorar que, tot i no poder celebrar les Festes Decennals, la ciutat de Valls viurà una festa de la Mare de Déu de la Candela ben especial i emotiva, ja que s’escau en un any acabat en 1.

Comparteix

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *