La Unió Anelles de la Flama recupera la tradició de guarnir l’església de Sant Joan de Valls amb neules per Nadal

amb No hay comentarios

Neulada 2020

El costum es troba documentat a la ciutat fins a meitats del segle XIX

Valls recuperarà la tradició de decorar l’interior de la nau de l’església arxiprestal de Sant Joan amb neules durant les properes festes de Nadal. Es tracta d’una expressió de cultura popular referenciada abundantment entre els segles XIV i XIX arreu dels Països Catalans i que encara es manté molt viva a Mallorca. En els últims anys, la pràctica s’ha restituït en algunes poblacions de Catalunya, com és el cas de la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, Sant Cebrià de Vallalta i més recentment a Igualada.

A la capital de l’Alt Camp el guarniment es coneix com «la Neulada» i es troba documentat fins a meitats del segle XIX, d’una manera testimonial. Més d’un segle després, la Unió Anelles de la Flama, en col·laboració amb la Parròquia de Sant Joan, retroba aquest costum que s’estendrà durant tot el Cicle de Nadal, entre la nit de Nadal (24 de desembre) i la diada de la Mare de Déu de la Candela (2 de febrer). L’objectiu és que, un cop recuperada la tradició, l’activitat tingui continuïtat i evolució en els pròxims anys.

Autèntiques obres d’art popular

Les neules són uns fulls prims de forma circular i reprodueixen sanefes i altres motius decoratius de tipus geomètric. Originàriament, havien estat fetes amb pasta de farina sense llevat, de pa d’àngel, però més modernament van ser substituïdes per les de paper. També n’hi ha de motius nadalencs i escenes bíbliques. Algunes d’elles són autèntiques obres d’art popular i, en la majoria de casos, esdevenen creacions artístiques amb un nivell d’execució i de detall impressionants. Alhora, cada neula forma part d’una garlanda i s’uneix amb una altra mitjançant fils. Aquests enfilalls de neules es poden penjar damunt del pessebre, dels aparadors i, en els seus usos més tradicionals, en les llànties, altars i làmpades de les esglésies.

Un projecte en clau vallenca

La Neulada vallenca tindrà diverses particularitats que la farà única i singular. En aquest sentit, el guarniment penjarà de davant del retaule que presideix l’altar major i s’obrirà, de forma simètrica, cap a les capelles laterals de Santa Úrsula i Sant Josep, a banda i banda de l’altar. Així, en aquest primer any, la composició tindrà vuit enfilalls, quatre a cada costat, i estarà formada per prop de set-centes neules blanques amb motius geomètrics inspirats en elements arquitectònics del temple. A més, un centenar d’elles seran de color blau cel i duran gravat l’emblema de la Mare de Déu de la Candela.

Per la seva banda, la disposició de les neules en cada enfilall també tindrà un sentit simbòlic, ja que s’alternaran nou neules blanques amb una de blava, emulant la periodicitat amb la qual la ciutat celebra les Festes Decennals, cada deu anys. Finalment, es completarà el conjunt amb la col·locació d’alguns enfilalls de mida més reduïda tant al baldaquí que corona la mesa de l’altar com en alguns punts centrals del retaule major.

Comparteix

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *