La Fundació Unió Anelles de la Flama presenta el cicle Valls Folklòrica

amb 1 comentario

El nou cicle anual de cultura popular, que s’iniciarà el pròxim 10 de gener amb una exposició sobre el folklorista Aureli Capmany, proposarà actes al llarg de tot l’any relacionats amb els diversos aspectes de la cultura popular a casa nostra i arreu del país.

Valls Folklòrica: el cicle

La Fundació Unió Anelles de la Flama va néixer l’any 2008, amb la finalitat de perpetuar els objectius i la trajectòria de l’entitat que n’és bressol: d’una banda, pretén garantir i salvaguardar el patrimoni actual de la UAF, i de l’altra, aprofundir en l’estudi i la divulgació de tots aquells temes de cultura popular que tinguin relació amb la ciutat, la comarca o el país, i tenir incidència en la recuperació de les tradicions de Valls i el seu entorn.

Aquest any 2020, per tant, marca el punt d’inici d’un nou cicle anual d’actes enfocat a tractar les diferents vessants de la cultura popular i tradicional des de punts de vista diversos i amb diferents formats, més enllà de la festa al carrer. El cicle pretén ser un punt de trobada, divulgació, debat i reflexió sobre tots els àmbits del folklore de casa nostra i més enllà, les persones que el conformen i el seu paper en el passat, present i futur d’un món en canvi constant.

El calendari del cicle es vertebrarà cada any al voltant de les tres grans festivitats vallenques: la festa de la Mare de Déu de la Candela, al febrer, la Festa Major de Sant Joan, al juny, i la Fira de Santa Úrsula, a l’octubre. Aquests tres períodes, especialment assenyalats al calendari de la ciutat, seran el marc idoni per a la celebració d’exposicions, taules rodones, debats, xerrades o projeccions relacionades amb tot allò que tingui a veure amb la cultura popular i tradicional.

Valls Folklòrica: el nom

L’any 1976, amb una Unió Anelles de la Flama que tot just feia les seves primeres passes, Valls Folklòrica és un dels noms que va tenir el butlletí intern de l’entitat, abans de prendre el nom definitiu de l’actual revista Sempre.

En aquells moments, l’entitat començava a mostrar interès per altres manifestacions del ventall cultural local i català més enllà de l’àmbit de la sardana, que és el que li era propi des de la seva fundació. L’entitat va tenir clara la seva vocació de preservar, recuperar i, sobretot, difondre tots els aspectes del món de la cultura popular que eren propis a la ciutat de Valls i més enllà. Així, l’any 1981 ja va recuperar-se el Ball de la Primera, que fou el primer de tot un seguit de danses, grups i elements que han anat conformant el seguici vallenc i s’han convertit en senyals d’identitat de la cultura popular de casa nostra.

El nom del cicle Valls Folklòrica, per tant, pren el relleu d’aquest mateix esperit dels inicis de l’entitat per continuar la tasca que es va iniciar fa gairebé 50 anys de divulgació de la cultura popular en totes les seves vessants.

Comparteix

One Response

  1. […] Fundació Unió Anelles de la Flama presenta el cicle acadèmic de cultura popular ‘Valls Folklòrica’. La programació es vertebrarà cada any al voltant de les tres grans festivitats vallenques: la […]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *