El Lladrefaves renovarà el compromis de visitar Picamoixons per Sant Josep

amb No hi ha comentaris

El proper dissabte 16 de març Picamoixons celebra la Festa Major de Sant Josep. Com és tradició, el gegant negre de Valls, conegut amb el nom de Lladrefaves, renovarà el compromís centenari de visitar la població. Un any més, es convida a tothom a acompanyar els gegantons de Valls en la tradicional anada a peu fins a la població.

Nou horari i recorregut

Enguany la sortida està prevista una hora més tard, a les 10 del matí, des de la plaça del Blat. L’itinerari serà pel carrer de l’Església, el Portal Nou, la baixada carrer Portal Nou, el carrer de l’Alt Camp, de la Vall d’Aran, avinguda de les Comarques i camí dels Boscos. A les 12, aproximadament, s’arribarà a Picamoixons pel camí del Cementiri i es passarà pel carrer Major fins a la baixada Santa Úrsula i plaça Santa Úrsula, on hi haurà l’esmorzar popular i les ballades finals.

La tradició

Aquesta tradició del gegantó Lladrefaves d’anar caminant a Picamoixons en representació de Valls amb motiu de la Festa Major de Sant Josep, està documentada des de fa segles, i es va recuperar fa anys de la mà de la Unió Anelles de la Flama, l’EMD de Picamoixons, i anualment compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls. De fet, l’origen del nom del gegant negre de Valls el trobem en una d’aquestes anades i vingudes pels camins que enllacen les dues poblacions.

Segons conta el folklorista Joan Amades, en una festa de Sant Josep, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades. Els portadors del gegant, però, es negaren a ballar al·legant el cansament de la jornada i les autoritats presents obligaren a dits individus a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta van començar a caure tavelles de fava de les faixes dels geganters. Resulta que anant cap a Picamoixons els geganters s’havien entretingut a anar agafant faves dels camps.

A la tarda, en el marc de la cercavila de la Festa Major picamoixonenca, tindrà lloc la cercavila pels carrers del poble, amb l’assistència dels gegantons, el ball de Gitanes infantil de Valls i diversos gegants de les poblacions veïnes.

Anima’t a acompanyar-nos!

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *