El gegantó Lladrefaves tornarà a Picamoixons per Sant Josep

amb No hay comentarios

 

 

 

El dissabte dia 19 de març, diada de Sant Josep, el gegant negre de Valls conegut amb el nom de Lladrefaves renovarà el compromís centenari de visitar Picamoixons per la Festa Major d’hivern. Per aquest motiu, es convida a tothom a acompanyar-lo durant el recorregut que separa els dos nuclis de població.

La sortida està prevista des de la plaça del Blat a les 10.00 h del matí. La comitiva passarà pel carrer de l’Església, el Portal Nou, la baixada carrer Portal Nou, el carrer de l’Alt Camp, de la Vall d’Aran, avinguda de les Comarques i el camí dels Boscos. A les 12.00 h, aproximadament, el gegantó arribarà a Picamoixons pel camí del Cementiri i passarà pel carrer Major fins a la baixada santa Úrsula i plaça santa Úrsula, on hi haurà l’esmorzar popular i les balladetes finals. A la tarda, participarà en la tradicional cercavila pels carrers de Picamoixons.

Una dècada de tradició recuperada

La tradició del gegantó Lladrefaves d’anar caminant a Picamoixons en representació de Valls amb motiu de la Festa Major de Sant Josep està documentada des de fa segles. Enguany fa 10 anys que es va recuperar de la mà de la Unió Anelles de la Flama i l’EMD de Picamoixons. Anualment també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i la data ja forma part del ric calendari festiu de la ciutat.

Precisament, l’origen del nom del gegant negre es troba en una d’aquestes anades i vingudes pels camins que enllacen les dues poblacions. Segons conta el folklorista Joan Amades, un any, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades. Els portadors del gegant, però, es negaren a ballar al·legant el cansament de la jornada i les autoritats presents obligaren a dits individus a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta van
començar a caure tavelles de fava de les faixes dels geganters. Resulta que anant cap a Picamoixons els geganters s’havien entretingut a anar agafant faves dels camps.

 

 

 

 

 

 

Comparteix

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *