El ball parlat dels Diables de Valls estrena nou format per la Fira de Santa Úrsula

amb No hay comentarios

Els Diables de Valls és un dels balls parlats amb les referències històriques més antigues del Camp de Tarragona

La fira de Santa Úrsula de Valls és coneguda arreu per la diada castellera que es fa a la plaça del Blat, que clou la temporada a la localitat. Ara bé, en el vespre de la vigília, el dissabte 20 d’octubre, tindrà lloc l’acte de foc més destacat del cap de setmana, el correfoc i la representació del ball parlat dels Diables de Valls, a partir de les 9 del vespre, a la plaça del Blat. Enguany, l’escenificació estrena format i des de fa més de mig any que la colla es troba immersa en els preparatius. Es pretén tornar als orígens del contingut del ball, amb la temptació dels diables i la Diablessa a l’àngel, que davalla a l’infern i que es converteix en el personatge de Llucifer. Els arcàngels Sant Miquel i Sant Gabriel, per la seva banda, són els encarregats de protagonitzar la lluita amb el personatge, enmig d’un espectacle pirotècnic que dona espectacularitat a l’escena, amb la combinació de sonoritat i lluminositat. La representació culmina amb el triomf del bé per sobre del mal i la conseqüent derrota dels diables per part dels àngels, que aconsegueixen reduir les forces malignes i fer-les entrar dins l’Ajuntament.

Per altra banda, el correfoc que precedeix la representació estrena recorregut. L’inici està previst a les 8 del vespre, amb la participació del ball de Diables gran i petit de Valls, el Drac gran i petit de Valls, el Bou Tradicional de Valls i el ball de Diables gran i petit de les Borges del Camp com a colles convidades. El seguici de foc seguirà el següent itinerari: carrers Major, Sant Antoni, aparcament de la Mateueta (amb encesa conjunta), carrers Peixateria, Forn Nou, Nou, plaça de la Zeta (amb encesa per grups), carrers Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, plaça de les Escudelles (amb encesa per grups), c. dels Metges, plaça de la Fusta (encesa per grups opcional), carrers Sant Isidre, Església, Jueus, Call, Església, Arcs del celler del Paborde i places de l’Església i del Blat, per donar pas a la carretillada i al ball parlat.

El ball de Diables de Valls és un dels balls de diables més antics del Camp de Tarragona, amb referències documentals que es remunten al segle XV. Va ser recuperat el 1985 per la Unió Anelles de la Flama.

Comparteix

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *