La Mulassa
La Mulassa de Valls és un dels elements del bestiari popular vallenc més estimat per la ciutadania. Està documentat des del XVI, quan va assistir a la rebuda del rei Felip II a Barcelona. La peça va ser recuperada per la Unió Anelles de la Flama per la Festa Major de l'any 1987.
La Mulassa s’incloïa en les representacions ideades per l’Església amb vista a presentar al poble la fe cristiana. D’aquesta manera, les processons explicaven episodis de la Bíblia, mitjançant figurants, cadafals, representacions al·legòriques i figures zoomòrfiques. D’aquesta manera, la Mulassa formava part de l’entremès de Betlem a la nostra ciutat, on l’acompanyava el bou.
L’actual Mulassa va ser construïda per un equip de gent capitanejats per Lluís Musté i Francesc Bofarull. Té un color de pell marronós, propi d’una mula, i va vestida elegantment per seguir la tònica dels altres animals del bestiari vallenc i dels gegants, amb una roba de vellut vermellós, damunt de la qual hi porta una flassada verda amb l’escut de la ciutat. Té un pes de 100 kg i les seves dimensions són de 4,60 metres de llarg, 1,10 metres d’amplada i 2,95 metres d’alçada, fet que la converteix en la bèstia d’aquesta espècie més gran de Catalunya. Per tal de fer-la ballar calen quatre persones, dues al davant i dues al darrere.
Quant al ball, l’autoria de la música, amb una primera part solemne i una altra d’enjogassada, interpretada habitualment per una banda de música, és de Francesc Bofarull, mentre que la coreografia és obra de Lluís Musté.
D’ençà de l’estrena de la Mulassa, aquesta peça del bestiari de la ciutat ha sofert una revalorització molt forta en l’ànim popular i ha arribat a tenir un èxit important al poble, que acompanya el ball amb aplaudiments. Alhora, al pas de la figura o després de ballar, la gent s’afegeix al crit de: «La Mulassa és? Guapa, guapa i guapa!».
La Mulassa de Valls participa en les sortides del Seguici Cerimonial de la ciutat en les Completes, l’anada i la sortida d’ofici, el Tomb del Poble i per Santa Úrsula. Un dels moments més especials, alhora, és la pujada anual que realitza de Valls a Miramar, on és acompanyada per una bona representació de socis i vallencs. També participa en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada 10 anys. Tanmateix, al llarg de l’any, aquesta bèstia festiva, pel seu caràcter desenfadat, pot realitzar diverses sortides arreu del territori, en festes patronals que es distingeixen per la seva significació, el caràcter tradicional i la qualitat.